09/04 Update maatregelen Corona-virus

Noodopvang in Kerkrade
Gemeente Kerkrade heeft in deze Corona periode, noodopvang ingericht voor kinderen in kwetsbare situaties. Talent organiseert en faciliteert in samenwerking met gemeente en scholen, deze noodopvang. Concreet betekent dit dat wij de doelgroep ‘’Kinderen in Kwetsbare Situaties’’ tussen de 4-16 jaar, uit gebied Oost-Zuid in Kerkrade zullen begeleiden. Talent zal deze opvang verzorgen vanuit OBS de Schatkist, dagelijks tussen 8.30u en 15.00u.

Snelheid kennen we wel binnen TALENT, afgelopen maandag zijn wij al gestart! Binnen de gemeente is er een ‘’’Corona Team Jeugd’’opgericht. De aanmeldingen verlopen via dit team. Het Corona Team Jeugd van Kerkrade maakt een inschatting of een kind in aanmerking komt voor de noodopvang kwetsbare kinderen .

Digi Dagbesteding
Digi dagbesteding is een platform voor de professionals en onze Talenten. Een hulpmiddel om in deze lastige periode van sociale isolatie, ondersteuning te bieden op het gebied van dagbesteding en daginvulling. Zo zijn er veel tips en ideeën te vinden over hoe je je vrije tijd kan invullen en hoe je verveling kan voorkomen. Denk aan boeken en verhalen, koken en bakken, spelletjes en raadsels, creatief en knutsel en ga zo maar door. Ook staan er kant en klare dagprogramma’s op als inspiratie die onze Talenten wellicht kunnen gebruiken! Zelf kun je ook ideeën en tips toevoegen om juist anderen weer te helpen! Neem een kijkje op de site en wat werkt, doe er meer van!  https://www.digidagbesteding.nl/

Good practice!
Onze collega Vincent Jonkers is op dit moment zijn professionaliteit en expertise aan het inzetten binnen ouderzorg Sevagram op locatie Oosterbeemd Valkenburg. Wij willen Vincent bedanken en complimenteren voor zijn flexibele houding en brede inzet voor de kwetsbare ouderen binnen Sevagram!

Verder in het kader van positieve voorbeelden willen wij beeldmateriaal met jullie delen van de groepsbegeleiding uit Gronsveld. Zij hebben een filmpje samengesteld voor onze groepsbegeleiding Talenten die op dit moment thuis zitten. Hierin stimuleren en begeleiden zij op afstand vooral om een zinvolle dagbesteding te behouden op een creatieve, educatieve, bewuste en vitale manier! Zeker kijken! https://www.youtube.com/watch?v=ltvDsboBafY&feature=youtu.be

Een groot compliment naar het team! Dit filmpje is ook te vinden op onze website onder groepsbegeleiding.

Velen onder jullie staan in de frontlijn, anderen op de tweede lijn en ieder van jullie zal naar eigen best vermogen zijn/haar bijdrage leveren om deze (inter)nationale gezondheidscrisis tezamen te lijf te gaan. Wij werken allemaal in dienstverlening naar mensen.

Enkele oplossingsgerichte inzichten die mogelijk nuttig zijn:
1. Volg exact de richtlijnen op van de echte experten.
2. Een beetje schrik is nuttig als je het kan aanwenden als krachtbron, paniek niet.
3. Velen -ook ikzelf- ervaren een (lichte) rouw om de bedreigde vanzelfsprekendheid van ons bestaan. Accepteer dit en help anderen dit ook in te zien en te accepteren.
4. Veerkracht als de vaardigheid om verstorende levensgebeurtenissen te ondergaan, ons erdoor te slaan en hiervan te leren, is nu vitaal belangrijk. Train deze vaardigheid op de manier die het beste past bij jouw mogelijkheden en situatie.
5. De internationale uitbraak van Covid19 is geen probleem maar een beperking. De manier waarop we met die beperking omgaan, dat is een probleem en daar is een goede oplossing voor denkbaar. Voor de wetenschappers is Covid19 een probleem, niet voor ons.
6. Contact is de motor van verandering maar ook de krachtbron van heling. Deze crisis leert ons dat fysieke afstand een platform kan zijn voor emotionele nabijheid.
7. Zoek samen met je geliefde naasten wat er wel nog werkt, wat wel (nog) deugd doet, waar je wel klein (en waarom ook niet: groot) plezier aan hebt. Een dik boek, een uurtje in de zon, de beste fles wijn in plaats van slobberwijntjes, een tele-knuffel…
8. Meer dan ooit: HOOP IS VOOR DE MENSELIJKE GEEST WAT ZUURSTOF IS VOOR ONZE LONGEN.
Bron: Louis Caufmann april 2020

LAAT EEN REACTIE ACHTER